Starokineska medicina 

Smatra se da su se Kinezi počeli baviti medicinom 3000 g prije Hrista s uticajem  indijske medicine nakon uvođenja budizma.
Vjeruju u postojanje muškog principa «jang» i ženskoj «jin». Ako prevladava jang to je zdravlje, a jin je bolest.

Šen Nung 
-Shen Nong Shi; Shen Nong-

Čan Čung Čin 
-Chang Chung Ching; Zhang Zhongjing-

Prikaz klasičnih akupunkturnih tačaka

Odmah iza akupunkture nalazi se kineska herbalna medicina, liječenje kineskim ljekovitim biljkama
Biljke su u tradicionalnoj kineskoj medicini svrstane u pet grupa prema temperaturnom dejstvu: jako hladno, hladno, umjereno, toplo i vruće. 

Neke deluju u površinskim slojevima organizma, a neke u dubini. Uz to, svaka biljka deluje u određenom funkcionalnom području. 

Dosad je sistemski obrađeno oko 3000 biljaka, dok se u svakodnevnoj upotrebi nalazi njih 350. 

pogledaj i tabelu na kraju topika

Li Če Čen
-Li Shi Zhen, Li Shizhen-

Medicinska teorija je puna filozofskih razmišljanja. Svim događajima u mikro i makrokosmosu upravljaju jin i jang.
jang (muški) princip- aktivan, topao, svijetao
jin (ženski) princip- pasivan , hladan mračan
KI Qi (či) –životna energija koja kola ljudskim tijelom

    


5 elemenata- drvo, vatra, voda, zemlja, metal- 5 osjeta, 5 glavnih i 5 sporednih organa, 5 okusa, 5 boja itd.

Ako se prate crvene strelice dolazi se do pozitivnog ciklusa ili ciklusa hranjenja. Taj ciklus je prikazan crvenim strelicamai slikovito odgovara odnosu majke i djeteta.To znači da je jedan element majka sledećem ili da je ovaj sin prethodnom. Majka uvek hrani svoje dete, pa makar morala da uzme tu energiju od drugog organa.
Tu je i ciklus kontrole prokazan plavim strlicama. Slikovito on se prikazuje kao odnos bake i unuka. Ako unuk postane previše jak ili traži više energije bez razloga, baka je tu da ga kontroliše i "vaspita", tj. da se pobrine za to da unuk dobije samo onoliko koliko mu stvarno treba.

Smatra se da je Šen Nung ( 2838. pr. n.e.)- kineski car, otac kineske medicine.
Čan Čung Čin ( II.vijek  pr. n.e )- poznat i kineski Hipokrat. Napisao je medicinsko djelo od 16 tomova u kome je precizirao pojedine bolesti i kodificirao liječničku etiku. I danas su na cijeni i u upotrebi pojedini njegovi biljni prepatrati i formule za mješavine i lijekove.
Većina anatomskih opisa je teško razumljiva.

Jetra je majka srca, bubreg neprijatelj srca i sl., što dopušta razmišljanje da su poznavali odnose organa i razmjrnu -protok sokova između njih.. .
Veliku važnost pridaju i pneumi odakle se razvija i akupunktura - stvaranjem sitnih rupica s iz tijela ispušta nezdrav zrak.

Akupunktura se bazira na učenju da je čojvek, ispunjen životnom energijom, koja kruži tijelom određenim putevima ili meridijanima. Nesmetani tok vitalne energije preduslov je energetske ravnoteže i psihofizičkog zdravlja organizma.
Uveli su i važnost pulsa za dijagnostiku. Mjerili su puls na 11 različitih mjesta i poznavali oko 200 različitih pulseva.
Uveli su prvu vakcinaciju tako što su gnoj iz gnojne bubuljice bolesnika stavili u vatu pa u nos zdravom čovjeku. Ili bi sasušeni gnoj upuhivali trakom u nos. Tako bi se prebolio blaži oblik bolesti i sticao imunitet.

Za liječenje sifilisa koristila blago dozirana inhalacija živinih isparenja.
Kod preloma primjenjivali su ekstenziju (rastezanje) radi boljeg srašćivanja ulomaka.
Starokineska medicina je na veoma visokom stupnju razvitka.

Uveli su upotrebu čaja.

Različiti čajevi imaju i različita djelovanja, te je dobro odabrati prikladnu vrstu čaja za pojedino godišnje doba. 

U proljeće, vrijeme se mijenja i postaje sve toplije, a taj ritam je potreban i našem tijelu. Drevni su kineski liječnici znali da cvjetni čajevi koji poseduju jak miris, pomažu našem tijelu da se riješi hladnoće koja se nakupila u tijelu preko zime, a pospješuju rast topline u tijelu. Stoga je čaj od cvijeća najbolji za proljeće
Zeleni čaj je pametan izbor za vruće ljetne dane jer zeleni čaj je pomalo gorak i pomaže u probavljanju hrane i tako olakšava podnošenje vrućine. 
Za jesen trebamo čaj koji je po svojim vrijednostima između crvenog i zelenog, tj. Wulong čaj ili neka druga vrsta polufermentiranog čaja. Ti su čajevi umjereni i blagi, ni hladni ni vrući te su najbolje piće za jesen. 
Tokom zime najbolje je piti crveni čaj, jer je taj čaj po svojim karakteristikama vrući, te nam pomaže sačuvati toplinu u tijelu. 

pogledaj i tabelu na kraju topika za ostale kombinaciije

Li Če Čen ( 1518-1593.) je reformator kineske medicine i autor poznatog farmaceustkog priručnika ( Pen ts'ao kang mu) sadrži 11000 recepata, 1892 ljekovita sredstava (376 prvi put opisano, 1160 ilustracija).

Razmislite?!

Starokineska medicina je tvrdila da se rađamo sa energetskim potencijalom za život od najmanje 360 godina. 

Najveći dio te energije potrošimo na sex kao zabavu - kada ga upražnjavamo a da nismo zaljubljeni, ili na onaniranje. Tako žene do 28. godine, a muškarci do 32. godine potroše većinu potencijalne energije i ostaje im još za 50 - 60 godina života, sa upitnim zdravljem. 

Ako vodimo ljubav a zaljubljeni smo, tada se iz srčane čakre generiše vitalna energija koja nadoknađuje oko 95 % vitalne energije potrošene za sex. Dakle kada se seksamo iz ljubavi potrošimo malo energije, a kada to činimo "samo iz zabave" trošimo 20 puta više vitalne energije. 

Volite se.

 

Iako stara pet hiljada godina tradicionalna kineska medicina i danas izaziva polemike. 

Svjetska zdravstvena organizacija je 1979.godine registrovala akupunkturu kao osnovnu ili pomoćnu metodu lijčenja kod 150 bolesti.

Tradicionalna kineska medicina nosi u sebi određene rizike. Npr., kineski lijek nazvan aristoločikna kiselina zabranjen je u mnogim zemljama zbog sumnje da izaziva bubrežne bolesti. U Britaniji su takođe zabranjeni mnogi kineski lijekovi za koje je ustanovljeno da sadrže potencijalno otrovne supstance. 

 

Savjeti koje trebate uzeti sa rezervom.

Danas je jedan vid pomodarstva da se primjenjuju istočnjačke mudrosti kao nešto što rješava sve probleme. Ne želeći da se pridružimo tom nekritičkom trendu ipak vam dajemo i dvije tabele sa nizom praktičnih savjeta uz prepopruku: Razmislite.

 

U donjoj tabeli se vidi koji organ pripada kom elementu i razne druge analogije (prema tradicionalnoj kineskoj medicini)

NAPOMENA

Ovdje opisane osobine treba posmatrati na sljedeći način:

Ljudi bi trebalo da imaju dobre osobine. Kad je neka dobra osobina posebno ispoljena, to govori o tome kako je organ u tom elementu u odličnom stanju i da je dovoljno jak da i drugima da energiju.

Loše osobine govore da je neki organ slab ili da njegova energija blokira druge ili da je sama blokirana (najčešće kod jetre - iznenadni bjesovi, afekat, agresivnost, često bez razloga). U tom slučaju ove organe treba jačati biljem ili ishranom ili ih deblokirati i nakon terapije ti obrasci ponašanja jednostavno nestanu.

element/boja

drvo

vatra

zemlja

metal

voda

yin organ

jetra

srce, krvotok

slezina

pluća

bubreg, mozak

yang organ

žučna kesa

tanko crijevo, trostruki grijač

želudac

debelo crevo

bešika, materica, testisi

ukus

kiselo

gorko

slatko

ljuto

slano

godišnje doba

proljeće

ljeto

kasno ljeto

jesen

zima

doba dana

jutro

podne

poslijepodne

veče

noć

strana sveta

istok

jug

sredina

zapad

sjever

klima

vjetar

vrućina

vlaga

suša

hladnoća

na tijelu

mišići, tetive

lice

vezivna tkiva

koža

kosti, mozak, urogenitalni trakt

čulni organ

oči

jezik

usta, usne

nos

uši

funkcija čula

vid

govor

ukus

miris

sluh

miris

užeglo

zagorjelo

mirisno

metalno

pokvareno - raspadnuto

zvuk

vika, vriska

smijeh

pjevanje

plač

jecanje

emocije

bijes, ljutnja uzbuđenje, nerviranje

sreća, uzbuđenje (pozitivno)

briga, prekomjerno razmišljanje

tuga, melanholija, depresija

strahovi

loše osobine

(uvijek se ispoljavaju u istim elemetima)

kolerični, ide prema cilju bez obzira na druge, bjesni, agresivni, sebični, skloni incestu, posesivni kad su dejca u pitanju

vide previše dobrog, idu uvek za idealima, gledaju svet kroz roze stakla, često menjaju partnere, osvetoljubivi, odustaju pred samim uspjehom i okrenu se novom projektu

statični, lijeni, tromi, previše prepušteni porocima, rigidni, "prave slona od mušice", dosadni, znaju sve najbolje, bezgrešni, iako često iniciraju nešto, prvi odustanu od toga

previše ambiciozni, okrutni, bezobzirni, ozbiljni neprijatelji, ne praštaju, mogu da unište protivnika (mada uvek "fer" metodama, za razliku od vatre ili drveta, koji su totalno ne fer -recimo služe se tračevima ili mogu da učine da nekoga otpuste-. Metal uvek napada direktno svog protivnika.

preplašeni, bez ambicija, ne vjeruju u sebe, pasivni, uglavnom nemaju svoje mišljenje jer se boje da ga pokažu kad ima nekoga ko je autoritet, pričaju bez prestanka

dobre osobine

fleksibilni, mogu dosta da izdrže na poslu, otporni na gunđanja, štedljivi

rade sve srcem, osjećajni, imaju razumevanja, energični, pozitivni, vrijedni, vole da poklanjaju i pomažu (u materijalnom smislu)

smireni, blagi, (tip roditelja), temeljni, marljivi, osjećajni, predusretljivi, prijatni i poznati u društvu kao osoba koja je uvek tu kao rame za plakanje

revolucionarni, maštoviti i izuzetno inovativni, inteligentni, energični, vole da pomažu u nevolji (i to bez da traže uslugu za to), uvijek stoje iznad situacije i zbog toga ih cijene kao najbolje savejtodavce, uvijek i u svakoj prilici pravični, zabavni i dosetljivi

uporni, temeljni, snažni, imaju jaku volju, veoma mudri, distancirani kad je to potrebno, emotivni, prijatno su društvo, nikad ne odustaju kad su pred ciljem

 

 

Stara kineska medicina je prepoznala gojaznost kao jedan od rizika za pojavu blesti. Raznovrsnost u ishrani je najbitnija, ali i poznavanje namirnica i njihovo kombinovanje. U tabeli ispod možete vidjeti kako hrana utiče na pojedine životne elemente.(prema tradicionalnoj kineskoj medicini). 

Namirnice se dijele po dejstvu na pojedine elemente, ali se dijele i po termici. Nije preporučljivo mješati hladne i vruće namirnice i treba obratiti pažnju na godišnje doba i na tremperaturu napolju.

Za smanjenje gojaznosti najbolje su namirnice koje spadaju u metal, zemlju i vatru. Takođe i one koje su tople i neutralne. 

Treba izbjegavati previše hladne namirnice i one koje stvaraju previše sluzi.

 

Element

vruće

toplo

neutralno

osvježavajuće

hladno

Drvo

-zeleno
-kiselo
- uva
sokove
-zateže


-kokošije meso

-sirće

-sok od višnje

-mandarine
-čaj od šipka
-peršun

-kvasac
-kupus
-klice
-kisele
jabuke
(+ kompot)
-kupine
-jagode
-borovnice
-ribizle
-narandže

-višnje
-guščije meso
-svjež sir
-kefir
-kiselo mleko
-kajmak
-povlaka
-šampanjac
-voćni sokovi
-čaj-hibiskus
-bijelo vino

-pšenica
-mungo klice
-paradajz
-ananas
-kivi
-limun
-jogurt
-proseko

Vatra

-crveno
-gorko
-suši
-odvodi
ka dole

-ovčije
meso
-kozije
meso
-sve vrste
mesa sa roštilja
-konjak
-kuhano
vino

-ovčiji sir
-kozji sir
-kozje mlijeko
-kafa
-kafa od
žitarica
-crno vino
-kurkuma
-kakao
-mak

-aleva
paprika
-svež
ruzmarin
-svež
timijan
-svež
bosiljak
-svež
origano

-planinska
salata

-raž
-zelena salata
-maslačak
-masline
-cvekla
-grejpfrut
-dunje
-žalfija

-zeleni čaj
-čaj od
maslačka
-crni čaj

Zemlja

-žuto
-slatko
-vlaži
-opušta,
stvara Qi

-čaj od
sladića

-kesten
-sladak
pirina
-tikva
-mahune
-kajsije
-breskve
-trešnje
-suho
grožđe

-kokosovo
mlijeko
-cimet
-vanila
-pistacije
-orasi
-slatko
vino
-liker
-marcipan

-proso
-kukuruz
-sve vrste
kupusa
-grašak
šargarepa
-krompir
-repa
-urme
-smokve
-šljive
-grož.e
-junetina
-sok od
grožđa

- čaj od
kukuruzne
svile
-puter
-jaja -sir
-mlijeko
-safran
-med
-maltex
-šećer od
trske
-kikiriki
-kokos
-susam
-lješnici

-ječam
-hljeb
-plavi
paradajz
-brokula
-šampinjoni
-karfiol
-kineski
kupus
-paprika
(slatka)
-celer
-špargle
-španat
-zelene
tikvice

-jabuke
-kruške
-banane
-dinje
-mleko i sir
od soje
-estragon
-orasi i
sjemenje
-indijski orah
-bademi
-sve vrste
ulja
-kajmak
-sokovi od
voća i povrća

-krastavac
-avokado
-mango
-papaja
-lubenice
-rafinirani
šećer

Metal

-bijelo
-ljuto
-rastvara
stagnacije
-diže

-ljuta paprika
-biber
-curry
-morski
oraščići
-anis
-tabasco
-đumbir
-jelensko
meso
-alkohol
   -viski
   -vodka
-buđavi sir
-cigarete

-ovas/zob
-mladi luk
-praziluk
-hren
-crni luk
-fazan
-prepelica
-jarebica
-srnetina
-divlja svinja
- uretina
-vino od
pirin a

-suh bosiljak
-kim
-mirođija
-svjež .umbir
-kardamom
-korijander
-beli luk
-lorber
-majoran
-karanfili
-senf
-origano
-ruzmarin

-ulje

-riža
-keleraba
-bela repa
-rotkvice
-guš ije meso
-blitva
-zelje
-čaj od nane


Voda

-crno
(plavo)
-slano
-rastvara,
zateže
-odvodi
ka dole

-dimljena
pastrmka
-sve vrste
riba
(dimljene)

-jegulja
-grge
-girice
-jastog
-bakalar
-dagnje
-škampe
-srdele
-somovina
-dimljeni oslić
-svinjetina
-prasetina

-oslić
-štuka
-azuki pasulj
-grašak
-sočivo
-crvena soja
-pasulj

-bijela soja
-crna soja
-sučeni grašak
-lignje
-sipa

-nori -arame
-hidžiki
-spirulina
-kombu
-vakame
-agar agar
-ostrige
-soja sos
-mungo
pasulj
-mineralna
voda

 

 

2006-2009. Copyright mojTim