Perkusija

Perkusija ili kucanje (lupkanje), je metoda kojom se vještački izazivaju zvukovi na pojedinim dijelovima tijela (grudni koš, crijeva, sinusi). 

Auenbrugger

Instrumenti perkusije

 

Perkusija predstavlja jednu od specijalnih metoda kliničkog pregleda. Vrši se uz pomoć instrumenata (plezimetar i čekić), kada se zove instrumentalna, ili udarcem srednjeg prsta lijeve ili desne ruke o isti takav prst druge ruke koji je priljubljen na mjestu gdje se vrši perkusija, kada se naziva digitalna perkusija.

 

Joseph Leopold Auenbrugger (1722. – 1809.) otkriva perkusiju. 

Roćen je u Gracu, Austrija i kao sin gostioničara vidio je često kako mu otac udarcem po buretu i određuje nivo vina.To ga je potaklo pa je nakon. 7 godina je provodio eksperimente i izdao sabrano djelo «Inventum novum» u kojem je opisao svoj pronalazak. 

Svi ga izruguju i biva prihvaćen tek pola vijeka kasnije, zahvaljujući velikom francuskom internistu Jeanu Corvisartu (1755. – 1821.).

 

U kombinaciji sa auskultacijom (vidi stetoskop) ova tehnika omogućava preciznu dijagnostiku.

Pomoću perkusije možemo dobiti podatke o uvećanju abdominalnih organa (jetra, slezina) o prisustvu vazduha u gastrointestinalnom traktu, o prisustvu slobodne tečnosti (ascites) ili ograničene tečnosti (ciste), o prisustvu tumora u trbušnoj duplji i dr

 

.