Stetoskop

Stetoskop (grč. stéthos - prsa, skopé - pregled) je akustična medicinska sprava koja služi za auskultaciju, odnosno slušanje unutrašnjih zvukova ljudskog ili životinjskog tijela. Najčešće se koristi za slušanje srčanih zvukova i disanja. Osim toga koristi se za slušanje crijeva, protoka krvi i sl.

1826. francuski ljekar Lajnek (Rene Theophile Hyacinthe Laennec 1781.-1826.). 1819. izumio je stetoskop. Bez obzira na jednostavnost moglo bi se reći da je to bilo revolucionarno otkriće.

Prije Laenneca liječnici su auskultirali izravno, prislanjanjem uha na prsa bolesnika (franc. l´auscultation immédiate). Laennec je svoj monoauralni instrument, napravljen od drveta u obliku cilindra, nazvao stetoskop. 

 

 

Gravura iz XIX vijeka pokazuje kako liječnik direktno sluša zvukove pluća tokom disanja

Izraz auskultacija se odomaćio u medicini i označava slušanje šumova stetoskopom.

 

Klinička medicina od svojih početaka se koristila metodama slušanja zvukova kojd pacijenta. To potvrđuje reljef iz Kom Omba- drevni Egipat, na desnoj slici (u sredini pored hirurških makaza) vidi se cijev koja se koristila kao drevni stetoskop 

Lanekov stetoskop je jednostavnog je izgleda i konstrukcije. Sastoji se od primitivnog “mikrofona” -vibrirajuće dijafragme sa membranom i šuplje cijevi koja prenosi zvuk. Stetoskop se prislanja na grudni koš pacijenta,  Po Lenakovim nacrtima ubrzo je počela proizvodnja drvenih stetoskopa. Principi primjenjeni kod prvog uređaja zadržani su kod svih kasnijih, samo su tehnološki unapređivani.

Stetoskop je vremenom postao najviše upotrebljavan medicinski instrument što ga je učinilo svojevrsnim simbolom liječničke profesije.

Orginalne Lanekov stetoskop i ilustracije -nacrti kojim objašnjava principe rada

Ilustracija koja pokazuje pronalazača-Laneka kako koristi stetoskop

Kasnije je cijev zamjenjena fleksibilnom cjevčicom koje mehanički sprovodi zvuk do uha ljekara.Pojavile su se oko 1835. godine u Engleskoj.

Polovinom XIX vijeka javlja se stetoskop sa slušalicama za oba uha. Inovaciju je još 1829. prijavio Nicholas Comins, a komercijalnu prezentaciju je na svjetskoj izložbi u Londonu 1851. izvršio Amerikanac Nathan Marsh. Smatra se da je prvi upotrebljiv stetoskop sa dvostukim slušalicama napravio Dr. George Cammann iz Njujorka i one su se prodavale pod njegovim imenom, mada ih nikad nije patentirao

.George Cammann izgled stetoskopa iz 1890. godine sa orginalnom kutijom i natpisom Kamanov stetoskop

Kasnije su rađena mnogobrojna poboljšanja,a jedna od najznačajnijih je 1894. dodavanje dvije dijafragme u membrane slušalica napravljen od strane Bazzi i Bianchi-ija.

Sa razvojem akustike i elektronike u XX vijeku javlaju se poboljšanja koja omoguđuju sve bolju detekciju, selekciju  i prenos zvuka.

Howard Sprague 1926. uvodi u uporabu prvi kombinirani stetoskop s dijafragmom i lijevkom, a 1940. s inženjerom Mauricom Rappaportom konstruira jedan od najboljih akustičkih stetoskopa. 

Dr. David Littmann je 1961. dizajnirao kombinirani stetoskop male težine koji je zbog svoje praktičnosti i kvalitete stekao veliku popularnost i danas se smatra standardom.

Western Electric stetoskop iz 1925. 

Posjeduje dodatnu elektronsku opremu koja vrši filtriranje pojedinih zvukova, kao i njihovo pojačanje. Predstavlja prvu fazu napuštanja klasičnih akustičnih stetoskopa, prema novim elektronskim uređajima.

originalni Littmann stetoskop iz 1961. 

Ovakvi stetoskopi su još uvijek u upotrebi

Tehnološka revolucija čini se postupno umanjuje značaj auskultacije. Nove dijagnostičke metode: rendgen snimci srca i pluća, elektrokardiografija, fonokardiografija, invazivna dijagnostika, ultrazvučna dijagnostika, kompjutorizirana tomografijaimagnetska rezonancija značajno doprinose točnoj dijagnostici bolesti tako da jedan broj liječnika počinje izbjegavati stetoskop, smatrajući ga pomalo zastarjelim istorijskim instrumentom.

Klasični akustični stetoskop je jeftin instrument koji još uvijek ima svoje mjesto u dijagnostici.

 

Moderni stetoskopi imaju implemetirane elektronske sklopove za filtriranje i pojačanje zvuka.

Evo dijela reklame za jedan od modela koji je danas na tržištu:

Littmann elektronski stetoskop model 4100 sadrži karakteristike pojačavanja zvuka kao i zaštićenu tehnologiju redukcije ambijentalne buke (ANR), koja omogućava smanjenje ambijentalne buke u prosjeku za 75% (-12 dB) bez odstanjivanja kritičnih zvuka ljudskog tijela. Pored toga, digitalna obrada signala omogućava snimanje, kao i infra-crveni prenos zvuka do drugog stetoskopa model ...