Medicinske zanimljivosti

Placebo  

Snimanje mozga metodom magnetske rezonance pokazalo je da je placebo pokazuje promjene u mozgu kada je riječ o bolovima, iako je zapravo efekt psihološki. Objavljeno u časopisu Science.

 

 
Zdrava hrana je osnov zdravog života. 
Pogledaj portal Zdrava hrana

 

 

 

 

 

 

 

1. Placebo je supstancija koja nema medicinsko djelovanje, ali dovodi do toga da se pacijentu poboljša stanje zbog njegovog vjerovanja da je ta supstanca bila djelotvorna.

2. (eksperimentalno) Supstancija koja nema medicinsko djelovanje, a uzima je kontrolna grupa u eksperimentu, dok eksperimentalna grupa prima aktivnu supstanciju. Na taj se način eliminira utjecaj samog akta uzimanja supstancije.

Wolman, Rječnik znanosti ponašanja

Standardan primjer u modernoj medicini je kad  liječnici kod virusnih infekcija daju antibiotik, da pacijent ne bi imao osjećaj da liječnik nije ništa poduzeo.

Placebo nije toliko tableta koliko je proces, a on započinje rađanjem povjerenja pacijenta u liječnika i nastavlja se poticanjem punog rada ličnog odbrambenog sistema. Svaki živi organizam ima sposobnost samoobnavljanja.

Riječ placebo potiče od latinske riječi placere, što znači  ”ja ću zadovoljiti”. 

Prevod 116 Psalma, gdje se javlja ova riječ, glasi: Zadovoljiti ću gospoda boga, radije nego da hodam ispred njega.

U 19 vijek,u placebo dobiva značenje davanje lijeka, više s namjerom da se zadovolji pacijent, nego da ga se izliječi.  

MEHANIZAM DJELOVANJA:

Nema jedinstvenog, objektivnog modela objašnjenja mehanizma djelovanja placebo efekta. Pojam placebo je suviše kompleksan, te za sada može biti shvaćen samo kroz hipoteze:

 

Model očekivanja

Studije pokazuju da očekivanja snažno utječu na to kako osoba reaguje na uzimanje placeba, hemijski aktivnog lijeka ili tretmana.

Ljudi koji uzimaju "lažan lijek" a da to ne znaju, misleći da će im ublažiti bolove, imaju smanjenu aktivnost u dijelovima mozga za koje se zna da su uključeni u osjećaj boli, objavili su naučnici sa Pricetona i Michiganskog medicinskog fakulteta. 

 

Psihologija objašnjava da misli, vjerovanja i pozitivna sugestija mogu imati efekt na poboljšanje zdravstvenog stanja. 

Senzorno iskustvo i misli osobe imaju utjecaj na njegovu neurohemijsku reakciju, koja dovodi do drugih promjena u biohemijskom sistemu (odgovor hormonalnog i imunološkog sistema).

Postoje dvosmjerne komunikacije između nervnog, endokrinog i imunološkog sistema. Isti mehanizam nastanka mnogih psihosomatskih bolesti zbog negativnih stavova i ponašanja, može biti obrnut pozitivnom sugestijom koja je rezultat placebo efekta.  

Naše razmišljanje i psihički život imaju utjecaj na neuro-imune biohemijske promjene i dovode do organskih promjena. Tako nastaju bolesti, ali isto tako u obrnutom smjeru i izlječenja. 

 

Na taj način se postižu pozitivni rezultati kod alternativnih terapija.  

Postoji i obnut tzv. Nocebo efekat. Tako su neki od pacijenta, iz placebo grupe, dobijali medikamentozni osip ili alergijsku reakciju, koja je uočena u isto vrijeme kao nuspojava kod osoba koje su zaista dobile terapijski aktivnu supstancu. 


Saznaj više o počecima i prapočecima medicine

od babilonske do moderne medicine... najpoznatiji doktori i medicinske škole koji su odredili savremenu i tradicionalnu medicinu...