Medicinske zanimljivosti

 

Vino krijepi i liječi 

Vino i biljne otopine u vinu 

Antički grčki liječnik Hipokrat je propisivao vino kao lijek za nesanicu, diuretik te za ublažavanje groznice i jačanje organizma.

Filozof Plinije imao je toliko povjerenje u njegovu ljekovitost da je moć vina izjednačavao s moći bogova.

Vino se koristilo i u preventivne svrhe pa su za vrijeme Cezara vojnici svakodnevno dobivali vino za zaštitu zdravlja.
Sve do prošlog vijeka, vino se koristilo u bolnicama i ambulantama i to protiv želučanih tegoba i dijareje, protiv mučnine, upala i prehlada, kod oporavka bolesnika, te kao diuretik.

"Alkoholna pića poput vina idealna su za pretvaranje ljekovitog bilja u otopine jer rastoče biljni materijal i oslobode neke vrlo djelotvorne sastojke. A onda se to može koristiti bilo izvana, mazanjem na kožu, ili kao napitak..

Uspjeli smo identificirati, na temelju spojeva koje smo otkrili, da se radilo o čitavom nizu bilja koje je bilo dodano vinu – poput korijandera, metvice, ružmarina i drugog."

Rani egipatski medicinski zapisi, ispisani na papirusu, ukazuju da se ljekovito bilje, otopljeno u alkoholnim pićima, koristilo za ublažavanje bolova, kao laksativ, pa i kao afrodizijak. Modernom hemijskom analizom sasušenih ostataka na posudama u kojima su se čuvale takve otopine otkriven je čitav niz dodataka

Istraživanje drevnih medicinskih napitaka dobilo na važnosti zbog ranijeg otkrića iznimno jakih antikanceroznih svojstava tri hiljade godina starog kineskog rižinog vina koje je sadržalo biljku pelin, latinskim nazivom Artemisia absinthium

Patrick McGovern, sa Univerziteta Pennsylvanije, objavljeno je u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

I danas, vino služi kao baza različitim ljekovima. Savremena nauka i medicina je dokazala da pojedini sastojci grožđa i vina sadrže značajne antioksidanse koji  djeluju u borbi protiv raka, srčanih bolesti i bolesti krvotoka.
Vina bogata vinskim kamenom povećavaju crijevnu sekreciju, a ona sa visokim sadržajem tanina je smanjuju.

Crno vino se smatra zdravijim od bijelog.


Saznaj više o počecima i prapočecima medicine

od babilonske do moderne medicine... najpoznatiji doktori i medicinske škole koji su odredili savremenu i tradicionalnu medicinu..