Medicinske zanimljivosti

 

C vitamin

C vitamin se javlja u više oblika:

  • kao čista kristalna askorbinska kiselina,  

  • esterificirani oblik (Ester C),

  • retard oblik,  

  • C vitamin u obliku sirupa (Twinlab Liquid C)   

  • otopina za injekcije.

Gdje se C vitamin može naći?

Sve što je svježe i zeleno nosi u sebi određenu količinu askorbinske kiseline.

Ascorbic Acid Vitamin C

C vitamin se javlja u više oblika:

  • kao čista kristalna askorbinska kiselina,  

  • esterificirani oblik (Ester C),

  • retard oblik,  

  • C vitamin u obliku sirupa (Twinlab Liquid C)   

  • otopina za injekcije

Preporučujemo  crvenu začinsku papriku, šipak (Rosa Canina), brokulu, limun, narandžu.

Moguće je koristiti i gotove preparati askorbinske kiseline u čistom stanju (tablete ili kapsule po 100, 500 ili 1000 mg) ili pak u kombinaciji s bioflavonoidima.

Askorbinska kiselina je rijetka tvar koja se nalazi u sve 3 funkcije; kao lijek, kao suplement i kao aditiv. Svugdje je jednako dobra!. Na sva 3 mjesta se koristi velika sposobnost mehanizma oksido-redukcije.  vidi slobodni radikali.

Kako djeluje:   Prije svega preventivno antioksidacijsko djelovanje u smislu borbe protiv virusa i bakterija.

Evo samo jadan primjer; poznato je da su maratonci zbog velikih napora, izuzetno osjetljivi na infekcije disajnih puteva. Ako dobivaju C vitamin prije trke njihove se infekcije smanjuju za 25%.

Slijedeća ne manje važna funkcija je spriječavanje oksidacije LDL kolesterola što je zapravo pretpostavka prevencije ateroskleroze.

C vitamin je neophodan za pripremu tjelesnog "ljepka" – kolagena, koji ima funkciju učvršćivanja mišića i krvnih žila.

Kao prirodni antihistaminik,   C vitamin omogućuje (olakšava) zarastanje rana i ublažavanje alergijskih reakcija. Premda je efekat u prevenciji nazeba (prehlade) malen, ako se daju visoke doze (1-8 g dnevno) skraćuje se vrijeme bolesti za 23% .

C vitamin je jedini antistresni faktor prirodnog porijekla. Eksperimentalno je utvrđeno da velike doze npr. kod štakora gotovo potpuno blokiraju lučenje stresnih hormona! C vitamin ima sposobnost "pripremiti" organizam da podnose stres zbog naglih promjena kao što su npr. putovanje, promjena sredine, operativni zahvat, rastava braka, gubitak voljene osobe itd.

Mnogobrojni su laboratorijske potvrde da pozitivno utiče na hipertenziju i opuštanje arterijskih kapilara.

Teško je nabrojati  sve njegova pozitivna dejstva. Lista stanja kod kojih se C vitamin koristi kao pomoć ili zaštita je daleko najveća među suplementima!

Najviše koristi u svrhu prevencije bolesti (infekcije) i stimuliranja odbrane organizma kod aktivnih sportaša, bolesnika i rekonvalescenata, te starijih osoba, u svrhu spuštanja nivoa holesterola, kod osjetljivosti usne šupljine (gingivitis), kod povreda radi lakšeg zarastanja rana, protiv stresa, protiv pojave katarakta itd.

Treba ga uzimati svakodnevno..

Preporučena količina (RDA) od 60 mg koja je utvrđena 1980 godine, može biti minimalna (da se ne dobije skorbut) ali nikako i optimalna količina.  

Najveci broj istraživaca smatra da za osobe prosječne težine i aktivnosti ne treba više od 200 mg dodanog C vitamina dnevno s tim da se za slučaj stresnog načina života dozu može povećati i za 50% . Uglavnom se smatra da se više od toga se ne zadržava u tijelu, već se izlučuje mokraćom.

Kontraidikacije

C vitamin treba da izbjegavaju osobe sklone stvaranju bubrežnih kamenaca  posebno veće doze (iznad 1000 mg)

Kod zdravih osoba u pravilu nema kontraindikacija, ali doze veće od 2000 mg dnevno, mogu kod osjetljivih osoba izazvati proljev.  Veće doze mogu nepovoljno uticati na apsorpciju bakra.

 

Spor se vodi i oko toga treba li kod raznovrsne prehrane uzimati dodatni C  vitamin.  

U principu DA, ako postoji veće naprezanje ili stresno djelovanje na organizam!

POTREBNO JE VRIJEME ako želite da C vitamin koristite za prevencija gripe (podizanjem obrambenih snaga) to neće biti uspješno u martu (kad standardno vlada gripa) već u decembru kada gripe još nigdje nema!

 

Osobe pod stresom će si pomoći ukoliko konstantno uzimaju C vitamin kako bi organizmu omogućili lakšu adaptaciju.


Saznaj više o počecima i prapočecima medicine

od babilonske do moderne medicine... najpoznatiji doktori i medicinske škole koji su odredili savremenu i tradicionalnu medicinu..