Medicinske zanimljivosti

 

Antibiotici  

Antibiotici su farmakološki agensi koji mogu potpuno uništiti patogene mikroorganizme ili zaustaviti njihov rast ili razmnožavanje bez pričinjavanja značajnije štete organizmu domaćinu. Savremena medicina snažno se oslanja na upotrebu ovih hemijskih agensa u borbi protiv velikog broja zaraznih bolesti.

Antibiotici djeluju isključivo na bakterije, gram pozitivne i gram negativne. Nemaju nikakvog utjecaja na viruse.

Upotreba hemijskih agensa protiv patogena započela je s njemačkim liječnikom Paulom Ehrlichom. Ehrlich je nakon niza eksperimenata utvrdio da je određenom hemijskom toksičnošću moguće ubiti patogen a pritom ne ubiti domaćina. On je 1904. otkrio da je pomoću hemijskog spoja tripana suzbiti afričku bolesti spavanja (tada nije bilo poznato da je uzročnik bolesti ce-ce muha). Otkrio je takođe da je korištenjem arsfenamina moguće liječiti pacijente oboljele od sifilisa. Godine 1910. spoj arsfenamina proizveden je za tržište pod imenom Salvarsan.
Penicilin je bio prvi antibiotik koji je doživio masovnu primjenu.

Antibiotici su lijekovi uništavaju bakterije ili zaustavljaju njihovo razmnožavanje. Premda danas postoji niz drugih naziva, poput antibakterijski i antimikrobni, sve su to antibiotici s ponešto drugačijim djelovanjima i strukturama. Pojam antibiotik se uobičajeno odnosi na svaki lijek koji djeluje protiv bakterija. No, treba razlikovati antibiotike od lijekova koji u nazivu nose ime anti, ali uništavaju parazite (antiparazitni), viruse (antivirusni) i gljivice (antifungalni). Antibiotici djeluju iskuljučivo na bakterije

Antibiotici su prirodni dio ekološkog odnosa između dva mikroorganizma.

Suština djelovanja antibiotika zasniva se na međusobnom antagonističnom odnosu dva mikroorganizma; naime jedan mikroorganizam proizvodi određenu antibiotsku materiju koja kod drugog dovodi do inhibicije nekih enzimskih sistema i njegovog brzog umiranja. 

Hemijski agens mora, za efikasno dejstvo, posjedovati selektivnu toksičnost tj. sposobnost uništavanja patogena s malo ili nimalo štetnog učinka na domaćina. 

Nivo selektivne toksičosti može biti izražena u obliku terapijske doze, odnosno količine kemijskog agensa nužnog za liječenje dane infekcije i toksične doze, odnosno količine agensa u krvi koja nije štetna za domaćina.

Kada treba uzeti antibiotik?

Antibiotik uzmite kada Vam to propiše liječnik, odnosno zaključi da imate bakterijsku infekciju. 
Koje su najčešće bakterijske infekcije koje se liječe antibioticima?
◦Otitis media (upala srednjeg uha)
◦Streptococcal tonsillitis (infekcija krajnika bakterijom Streptococcus pyogenes)
◦Pneumonia (upala pluća)
◦Meningitis (infekcija membrane koja ovija mozak)

Kada ne uzimati antibiotik?
U slučaju da liječnik nije otkrio bakterijsku infekciju, nema potrebe za antibiotikom.


Saznaj više o počecima i prapočecima medicine

od babilonske do moderne medicine... najpoznatiji doktori i medicinske škole koji su odredili savremenu i tradicionalnu medicinu...