Medicinske zanimljivosti

 

Anestezija 

Vis mediacatrih naturae- Moć prirode je velika.

Hipokrat

(Corus Hipocraticum)

Anestezija (od grčkih riječi an estos - „bez osjećaja“ ili „van osjećaja“) je medicinska metoda anesteziologije koja uz primjenu anestetika i drugih madikamenata u organizmu čovjeka dovodi do "isključenja bola" i "medikamentnima izazvanog sna", a primjenjuje se tokom opreativnih zahvata i drugih metoda dijagnostike i liječenja vrlo složenih stanja vezanih za pojam "intenzivnog liječenja".

Anestetici su razne vrste lijekova u gasovitom, tečnom ili drugom obliku koji kada se unesu u organizama svojim djelovanjem dovode do gubitka osjećaja i svijesti uz minimalno štetno djelovanje i mogućnost vraćanja organizma u normalno stanje, nakon prestanka njihove primjene

U davna vremena, prva sredstva koja su koršćena za anesteziju kod bolesnika sa ozljedama bila su marihuana i opijum.
„Prave“ anestezije nije bilo sve do devetnaestog vijeka, kada su započela prva uspješna istraživanja u ovoj oblasti.

Tokom 1800. britanski hemičari Humphry Davy i Thomas Beddoes opisuju neka svojstva azot oksidula (tzv. "rajskog gasa"), ali u tim danima ovaj gas je korišćen samo za zabavu.

Prvi, ovaj gas koristi za anesteziju američki zubar Horacy Bunare, koji 1844. uz upotrebu azot oksidula obavlja vađenje zuba, ali on ubrzo gubi podršku medicinskih krugova zbog stručne pogreške kad mu pacijent umire.
Drugi značajan medikament koji se koristio u anesteziji bio je hloroform, a otkrivene je 1831. Njegova djelotvornost je potvrđena u 1847.

Osnivač anestezije Oliver Wendell Holmes

Anesteziju je osmislio Oliwer Wendell Holmes 1846. godine, a modernu anesteziju Joseph Lister.

Joseph Lister je osmislio i karbolnu kiselinu (phenol) koje se koristi u sterilizaciji

Opšta anestezija podrazumijeva primjenu posebne skupine lijekova koji organizmu osiguravaju potpuno odsustvo svijesti (amnezija) i bola (anelgezija) uz mišićnu relaksaciju tokom operacije.

Za vrijeme ove vrste anestezije uz prisutnosti anesteziologa pacijentu se kontrolišu sve vitalne funkcije kako bi se primjenom lijekova i drugih metoda organizam bolesnika tokom operacije održavao u optimalnom stanju. I pored primjene najsuvremenijih lijekova i suvremenih metoda ponekad nije moguće eliminirati neke neželjene efekte postoperativne boli, mučninu, povraćanje itd.). Umjerena doza straha od gubitka svijesti tijekom anestezije je normalna pojava kod većine bolesnika što zahtijeva i psihološku pripremu bolesnika od strane liječnika.

Lokalna anestezija je postupak koji izaziva neosetljivost na bol određenog dijela tijela primjenom lijekova koji prekidaju provođenje impulsa kroz nerve u toj regiji.

Oprema za anesteziju

Posjetite sajt Zivjeti s reumom

Imate problema sa reumom?

Pogledaj sajt Živjeti sa reumom

Posjetite sajt BLinfo
Želite saznati novosti u Banjaluci?

Posjetite sajt BLinfo

Prema načinu unosa anestetika opšta anestezija se dijeli na:

Inhalacionu anesteziju:

Koja se postiže i održava anesteticima u plinovitom obliku, koji u organizam dospijevaju sa udahnutim zrakom u plućima. Za ovu vrstu anestezije koristi se smjesa gasova (kisik dušik oksidul, izofluran itd.), čija se smjesa priprema u posebnim aparatima i sistemom plastčnih cijevi (endotrahealni tubus) ili putem maske za lice, u strogo kontroliranim uslovima unosi u disajni sistem bolesnika.Uz gasove za anesteziju dodaju se i lijekovi koji osiguravaju relaksaciju mišića i neosjetljivost na bol.
Ova vrsta anestezije je najčešće primanjivani oblik anestezije zbog: brzog učinka, dozirane dubine anestezije, lakog održavanja i kontrole i brzog buđenja bolesnika iz anestezije.
Nedostaci ove vreste anestezije su: nadražaj dišnih puteva uz nagon na kašalj, prolazni bol u grlu, oštećenja u usnoj duplji, povraćanje i udisanje želudačnog sadržaja uz moguću upalu pluća.


Intravensku anesteziju:

Koja se se postiže i održava injektiranjem anestetik u venu. Prednost ove anestezije je jednostavan i lak način primjene i brzo uspavljivanje bolesnika. Uglavnom se koristi kao uvod u inhalacionu anesteziju kako bi se izbjegli negativni učinci udisanje gasovitih anestetika. Kao samostalna anestezija koristi se kod kratkotrajnih operativnih zahvata (manje operacije, invazivna dijagnostika, namještanje kostiju i zglobova itd..)
Glavni nedostatak ove metode je slaba kontrola anestetika čija sudbina zavisi od individualne sposobnosti organizma za njegovu razgradnju i eliminaciju iz organizma.
Moguće komplikacije su prolazno peckanje i bol duž vene u koju je injektiran anestetik, alergijske reakcije na anestetik, zbunjenost, pospanost, mučnina.

Rektalnu anesteziju:

Koja se postiže uvođenjem anestetik u debelo crijevo. Ona se najrjeđe primjenjuje i to uglavnom kod male djece.
 

 

Nefarmakološka anestezije

Hipnoza ima dugu istoriju upotrebe kao anesteziološka tehnika.

Rashlađivanje tkiva (npr. led) može izazvati privremeni prekid provođenja kroz nervn vlakna (aksone) i gubitak osjećaja.

Posebnim tehnikama disanja, sa izazivnjem kratkih hiperventilacija, produbljenim i ubrzanim disanjem, može se privremeno suzbiti osjećaj bola.

Savremena medicinska praksa rijetko koristi ove metode.