Simboli medicine

Kaducej-Eskulap-Mojsije

 

 

štap-autoritet moći

zmija-ponovno rađanje

voda-čistoća

 

 

 

 

 

 

Najšešče se kao simbol medicine koristi zmija i štap.

Kaducej je vrlo star simbol i koristili su ga Vavilonci, narod Mesopotamije, a pronađen je i na zapisima papirusa u drevnom Egiptu.

Kaducej je štap Hermesa, grčkog boga trgovine, oko kojeg se simetrično uvijaju dvije zmije. 
Jedina prava veza ovog boga sa medicinom jeste to što je porodio Eskulapovu majku Koronu, princezu Tesalije, koja je Eskulapa po predanju začela s bogom Apolonom, bogom izlečenja.
Hermes je personificirao i vještinu alhemije, koja je do srednjeg vijeka bila dio medicine.

Kako je Herms prevashodno trgovac, mnogi smatraju da mu nije mjesto među simbolima medicine. (Zlobnici tvrde da je to osnovni razlog.)

Često se kaducej miješa sa Eskulapovim štapom.Asklepijev štap (poznat i kao Eskulapov prema latinskom imenu ovog začetnika medicine) je starogrčki simbol povezan s astrologijom i liječenjem bolesti kroz medicinsko umijeće. Sastoji se od zmije isprepletene oko štapa. Asklepije, Apolonov sin, bio je iskusni liječnik u antičkoj grčkoj mitologiji.

Asklepijev štap simbolizira liječničko umijeće spajajući zmiju, koja svlačenjem svoje kože predstavlja simbol ponovnog rođenja i plodnosti, sa štapom, simbolom autoriteta pripisanom bogu medicine. Raširena tvrdnja govori kako je zmija omotana oko štapa zapravo bjelica, Elaphe longissima, također poznata pod nazivom Asklepijeva zmija.

Među grčkim kultovima je zapaženo mjesto pripadalo Asklepiju -Eskulapu, polubogu medicine i lječenja. Bolesni i unesrećeni izgovarali su naglas njegovo ime tokom molitve, kako u kućama tako i u molitvenim hramovima. Interesantno je to što je on, po svemu sudeći, bio autentična istorijska ličnost, poznata po svojim iscjeljiteljskim veštinama. Tako se spominje u „Ilijadi” i to ne kao božanska figura, već kao liječnik koji čini čuda. Eskulap će status božanstva dobiti naknadno. 

Od XVI vijeka Eskulapov štap se nameće kao oznaka cijele medicinske struke. 
Malo je poznato da je ovaj simbol zapravo nastao spajanjem dva: Eskulapovog štapa i svete zmije koja je zapravo simbol njegove kćeri, Higije. I ona je od antičkog doba poštovana kao boginja zdravlja, Apolonova unuka, a često i poistovjećena sa samim zdravljem. 

U grčkoj mitologiji Higija nije imala neku istaknutu ulogu, sem što je bila kćerka Asklepija, ali su je antički umetnici veoma često prikazivali i to kao mladu ženu koja u ruci drži zmiju i zdjelu sa vodom. To je bio simbol zdravlja, koji se i do danas sačuvao, a njeno ime se vezuje za čistoću - higijenu i to u raznim kombinacijama. Ime Higije je sačuvano do modernih vremena u riječi higijena
Tokom XIX i XX vijeka, štap oko kojeg se uvijaju dvije zmije ušao je u upotrebu kao oznaka liječnika, u čemu je presudnu ulogu odigralo njegovo uvođenje kao zvaničnog simbola sanitetske službe američke vojske 1902. godine.

 

Simboli zmije i štapa vuku korjen i iz biblijskih vremena i božije vjere odnosno pomoći onima koji vjeruju (gledaju). Evo kako to objašnjavaju biblijski zapisi:

Od brda Hora zapute se Izraelci prema Crvenom moru da zaobiđu zemlju edomsku. Narod putem postane nestrpljiv. I počne govoriti i protiv Boga i protiv Mojsija: "

I vikaše narod na Boga i na Mojsija: zašto nas izvedoste iz Misira da izginemo u ovoj pustinji? Jer nema ni hljeba ni vode, a ovaj se nikaki hljeb već ogadio duši našoj. A Gospod pusti na narod zmije vatrene, koje ih ujedahu, te pomrije mnogo naroda u Izrailju.” 

Dođe narod k Mojsiju pa reče: "Sagriješili samo kad smo govorili protiv Jahve i protiv tebe. Pomoli se Jahvi da ukloni zmije od nas!" Mojsije se pomoli za narod, i Jahve reče Mojsiju: "Napravi otrovnicu i metni je na motku: ko god bude ujeden, ostaće na životu ako je pogleda." Zapisano je da je “Mojsije napravio zmiju od bronze  i metnuo je na motku. Kad bi koga ujela ljutica, pogledao bi u zmiju i ozdravio. 

 

 

Postoje desetine različitih medicinski simbola i evo prikaza nekih: